Rabu, 3 Oktober 2012

episod smbugan post lepas..24 HB JUN

yuhuu...come..come..to mummy babeh2 sekalian...hee ate nak myambung ceghiter nii...ok aritu dah citer intro dia hari ni aku nak citer permulaan bagi drama swasta mereka nih c tua dan c dak jiran..hehe...pada tanggal 24 hb 6 2012 telah ku katakan pada kalian bermulanya ialah pada ptg ketika c tua dan c dak ngelijat mau pergi ke pasar malam...yang aku cakap kat korang tu tak abes lagi kesah nye...di mana selepas melambai2 lambaian yg tidak bermakna ( tp sebenarnye rahsia ati sebenar c tua ni memblas lambaian tu pun bersebab sbenarnye..sebenarnye kan c tua tu lambai sebb dia terperasan tak perasan je budak yg melambai ke arah dia tuh mcm sweet oragnye c tua ni kan pantag nampak laki hensem ni walaupun dia sure tak sure je sebenarnye, tuh yg dia tak heran nau sebb dia tak pasan adakah benar budak tu btol2 sweet ataupun mate c tua yg kero..dan 1 hal lagi c tua memg tak mengharap kan pape la sebb c tua tau bese lau dh berjalan ngn c dak ngelijat nih mesti org2 yg pndang ke arah kami atau memberikan pape respon itu adalah tuk c dak ngelijat sbenarnye c ngelijat nih cun woo..kawan dia tuh hehe)..selepas je kesah lambaian tuh berakhir...kisah nye tidak hanya terhenti di situ...tibe pada mlmnye yg damai c ngelijat pergilah ke kedai dan c tua bermandi manda melepaskan tensen tidak menerima jodoh saban waktunya dengan mencuci pakaiannye di bilik air..tibe-tibe c ngeliajt " akak...akak...akakkkkk!!!" itulah cara dia memagil org walaupun jarak antra mereka hanya semeter bukn men kuat lg pagilannye...depan bilik air tuh jugak dia myampaikan berita katanye begini degan gaya excited "akakkkk nak tau sesuatu takk jiran kite tadi mnx no teponnn"...hehehe...dia nyer excited aku pun dalam ati halaa dah agak dh bese la kalu org mnx no tepon ko pe nak herannye selalu dh kot dgn mke teberk c tua pun halaa memg r ko nye standard r tuh...tbe2 wanie cakap "dia mnx no akak kiter bagi jerk..alaa kak kawan2 jerk layankan jerk laa...kiter dah ade mne tau kali ni lekat hehe" sagat excited dia c tua berfikir2 byak kali sedangkan tadi baru jerk dia nekad tak nak dh kawan ngn mane2 laki lagi pasal dh letih dh fed up...c ngelijat suh standby hp mse tu diorag tegah tgok t.v c ngelijat sambung konflik lg ngn balak baru dia tuh...tiba2 hp c tua berlagu2 tanda mesej dah masuk...c ngelijat ha kak cepat la tuh c dak jiran...c tua wat bodo lagi di biarkan hp dia tegah caj kat bilik tuh...c ngeliajt tak puas hati dia suh c tua balas msej cepat...c tua pun turutkan...sekali dia gi bilik tegok org lain laa ni c lalok mber kelas diorg...c tua pun cakp eh bukan laa...pastu selang bape minit bunyi lagi c ngeliajt excited lagi c uta yg dah mula nak nek hantu pasal rimas amek kan juga hp dia tuh di bwak nye ke depan bg puas ati c ngeliajt tuh..dari situ bermula la berchatting2 an....c tua dalam minda dia mencari-cari point untuk memberitahu tiada keminatan dalam hati dia untuk melayan sebenarnya tak kira lah spe pun...borak2 point yg ptame c tua tanye pasal umo pasl c tua tau lau dh name dak kolej ni mesti dak bawah2 dia nyer..tanyer punye tanyer btol dia jauh lagi muda dari c tua...beza umo 3 tahun perghh jauh..c tua pun rse selamat la ade can nak jauhkan dri ni...tbe2 dak jiran pulak meneka umo c tua degan myatakan c tua ni baye2 dia jugak perghh ayat ko budak saje jerk wat penarikan kat ctu...c tua pun ade terdetik nak truskan layanan nampak gaya nye point dan strategi pertama ni cam nak gagal...ok lah tak pe kemudian point kedua pulak...c tua menggunakan kaedah yg bese dia gunakan dan yg ni paling selamat rse kompom jln..c tua cukup tak gemarn ak melayan org yg dh berpunya ni...dia pun tanyer dah gf blom lau ade ngaku jerk tak de halnye kata c tua ayt nak poyo...sekali dak jiran jawab ade dah...yeszz!!! mengena!..haa pastu c tua pun cakap la kat dia kalau camtu jgn lelebih sgt la kiter tak suke kacau hak org ni ayt bese aku gune tp i maksudkan oqey...dia pun tanye c tua awk dah ade bf ke...c tua ngn ringan mulut  menjawab kebenaran memg sesuguhnye aku adalah single tegar abad ini yg dah thap kemurugan dh sbenarnye huhu...budak tu x percaya halamakk ai budak taktik lame la ko paki dik...tak percaya dah heleh x puati la tu nak jugak kiter ngaku kite ni ade bf bg sme rata ngn dia la konon...bermatian c tua menegakkan keadilan sesuguhnye memg dia seorag yg single abad ini...tbe dak jiran tu mengeluarkan ayat yg makin buat c tua tak terigin nak melayan dia..mne tak nye ayat mcm org tak sedar diri dia leh kata camnih...oo single lau camtu ade la can camni??..jadah ko can pe nye baru tadi ko kata ko ade gf dik oi..ee haii pantang c tua org cenggini dia pun mcm nak mlenting sebenarnye slalu lau msej ngn org camni dah kene cuci ngn hikmat mouth wax c tua ni...tp ngn dak jiran tuh tak tercakap plak dia sedar2 kan je la budak tuh heii ingt sket awk tu hak org kiter tak kacau camtu je la aytnye yg mmpu kluar..pastu borak nye borak ade wat 1 lg perkara c tua ni trus jugak bermsej ngn dia sebb syok dia jmpe geng dia msej panjang2 woo...dh lme tak pat geng cmni slalu kene ktuk jerk msej ngn orgl en...kalini syok cket r ade org layan,..pastu ade 1 bnda lagi bnda yg c uta ni pantang sgt tp dak jiran ni wat tau...bru bpe minit men mesej dia dah mule mnx gambar nak tukar gmbar perghh mak aii...c tua geram dan geram tak pe layankan dia pun mula layankan jerk...alang-alang nak tau yg mne 1 budak nyer biarkan je la dia bg gmbar lalu smpi pada c tua sekli tgok hurmm bleh than laa ni kot budak ptg td..tbe2 niat gatal c tua dtg menerjah meminta ditruskan shaaja hubungan perkawanan mereka itu....c tua mule anta gmbar...di puji2 dek budak tuh hape ingt c tua nih ske sgt ke puji memuji ni tak yah la ko dik klu ngn c tua ni ko ktuk jerk dia ngn sejujurnye lebih dia bahagia i rse tau idup dia...meremag bulu tegkok c tua ni apabila di puji2 oleh dak jiran tu...mcmtu laa bermulanye mereka terus dan terus bermsej antara satu sama lain...dari mesej berborak-borak mengenal diri antra satu sma lain...tanpa masing-masing tau niat masing-masing hbungan kawan yg dijalinkan itu akan smpai ke mana tidak mereka fkirkan....

kemudian selepas beberapa hari mereka bermesej hari ketika mereka dah kenal mereka membuat perjumpaan pertama mereka pada 26hb 6..atas dasar kebetulan mempunyai gap kelas yg sme..pada jam 12 .30 tegahri mereka berjumpa masing-masing tak alek uma pasal ade kelas kul 2.30 tuh..duduk kat kantin kolej tuh degan bertemankan c dak ngelijat...perghh cuak beb c tua mase tuh dia dah mule rase resah jerk pastu kuat berpeluh lau dh cenggitu keadaan dia memg dia tegah menggelabah la c tua tuh...samapi jerk kat cafe tak sempat tarik nafas degan tak cam muke tp c ngelijat ni cam c tua mencari-cari men satu org nye tak cam sagat nih tanye c tua kat c ngelijat...tbe2 c ngeliajt cakap akk tuh yg paki baju ijau tuh la kak yg dtg ke arah akk tuh...bwak air degan beg dia..c tua ngn beg helo kiity dia yg tak di paki dek budak ijazah sebenarnye memalukan dak degree...ade aku kisah itulah ayt dia bg memperthankan diri dia..huhu...degan slumber jerk c tua gi kat dak jiran yg tengah berjalan kearah mne tah budak tuh nak gi sbenarnye tp c tua rase dak tuh pun tak pasan c tua tuh dh smpi...c tua pun berdiri depan dia terus cakap nak duk mane??..gler fail minah ni eii tua2...mke budak tuh dh serba tak kene jerk...nampak nau dia pun mcm tak cam jerk..huhu..pastu dah duduk2...wat2 mcm tak de pape la ni..yg dak jiran tu pun mcm pelik jerk tgok cover gabra la gak tuh tp dia nampak rileks tk nmpak mcm pemalu atau tka suke perempuan pun c tua dh mule confius di laynakan jerk c tua memulakan degan menunjukkan kuasa vito dia nye mulut yg tembak mcm peluru bila bercakap...banyak gak yg di citerkan last2 ok jerk slese..dan c tua perasan sesutau tentang dak jiran ni...dia punye meliar c tua ade syak wasangka sekali lagi dak ni mcm tka leh cayer jek mcm gatal jerk pandag orag ats bawah...dan akhirnye terkantoi olehnye bahawa c tua sedang kegigilan taganyee huhu...perghh maluu c tua..c tua wat mke teberk jerk...mke tka der pape...tuk 1st day tuh c tua mle terpikat degan ketawa dak jiran tuh..dan ade bebrapa pagai pelik dia seperti seorag pp...c tua pelik aku berkawan ngn geng aww ker??seb bek bukn pakwer aku dah jadi pakwer org len pun slamat akuu huhu kTanya dlm hati...jam menunjukkan pukul 2 lebeh dh time tuk pergi....selamat lah pertemuan dua mate pada hari itu....tp nak tau tak dia ofer c tua air tp air tuh botolnye dah habis tak de air pun...tak pham situasi pada mase tuh huhu..aii budak2...kihkih...selesai sudah...

** selesai tuk episod kali ni jerk yer..blum sudah lagi citernye panjang lagi tunggu kan episo sterusnye yer....byebye chek it out..( next episod..kisah pasal pertmeuan kali kedua dan kisah isi hati bermula di situ)

Khamis, 27 September 2012

Jiran oh jiran

halu..halu..halu...hehe...wassup2...hamboii nap nau hepi nau moodnyee...kihkih...4 this entry aku ade cter baru...hehe gosip ko mak jemah....kali ni cter pasal kesan hidup berjiran...dan sangat bermasyarkat kelaut dh jadinye tau...ok aku akan memulakan cerita dengan watak dan perwatakan dulu ye aku perkenalkan watak utama adalah " dak jiran " watak pasagan tuk dak jiran adalah "c tua" dan yg kedua "dak mengelijat" dan watak tambahan akk di tmabah kemudia rmai nau pelakon extra tak yah cakap spe2 letih nak taip...ngheee mnx halal yer kengkawan....roll 1..2..3 an action...pada satu petang yg damai kelihatan 2 orang si dara ks 429 menggosok2 perot tanda kelaparan...sbenarnye lapar sebb aritu si dak mengelijat ni gado ngn boyfreind dia (baru cople dah gaduh peygi daa..tu yg wat aku lg mls nak cople2 ni mengarut..bek bersyg2 jer lagi best" c tua yg mati kutu ape nak wat mse tu uma tak wifi dah r tak de wifi sayng2 darling2 pun tak de arapkan mber2 kau jerk la yg keje nak myakitkan ati jerk but still fun with them ever and ever...dah duk berdua cam tak logik lak nak pasag wifi bagai tak cam megelabah ke kan..kan..pastu c tua yg kebosanan tahap gaban ni yg sambil menugu dak mengelijat ni baek mood nye amatlah myekserkan jiwa c tua cam org bdo jerk dia rsekan...at last tak leh tahan dah c tua pun dh terbayangkan ayam ptong2 uncle bob yg berege rm6 tu (huh mahal kat k.l 5 hengget jerk mengarut...) terigin nye pasal baby kat prot dh meminta2 c tua pun ngn idung kembangnya memagil dak ngelijat...ngelijat lapa tak??...nnti petag kiter gi pasar mlm jom lapar thap nak mati dh ni macam..then dak ngelijat pun bersetuju ngn mte yg begkak c tua memhami yg dia sagat lapar sebenarnye ikut rajuk ati konon hape pun tka boleh tau diorg ni...aku ni lau ade sayang ayang aku tak nak gegado ni bek aku bersayang2 jerk manjer gitu..aww gatal c tua ni tau..!!..huhu..memg r umur dh beghape saham tak terjual2 nak ke thap desperate la tu...menjadi andartu bukn impiannye mau ko tak menggelabah..pastu nak di jadikan cerita petang dalam kul 6 tu c tua dan shabatnye tu pergi la ke pasar pada mase yang sme tengah slow nak kua kejalan besar ade satu uma sewe tu dah didiami org baru ( ha kat cni ade cternye yg tersendri jugak nnti den kobar yo)..budak2 bujang c tua ni yg bajet2 poyo cover malu sebenarnye..c tua ni dia memg serba tak malu biar la ko jtuh logkang ko jtuh tingkat 8 skelipun dia takkan malu nye tapi bile lalu depan uma yg ade ramai org bujang even kawan sendri pun dia ade perasaan malu yg menebal tahap tak mke dah rse ape hal tah sawan la tuh gaknye...ha setibanye aje c tua memres kan mtornye ade orang tersengih smbil melambai c tua terpandang dalam hati dia e'eh kalu dh laki tu memg gedik2 jugak...c tua pun mempunyai sifat yg sagat suke mengetest orang dan tgok peel org dia pun layankan ajer laa ko nak kata aku gatal ke pe ke ha kiter tgok spe yg gatal sbenarye (huhu ni la peel c tua dia memg keras ati dan berhati busuk sbenarnyer dia ske permenkan perasaan org..wlupun tak secara zahir tp amat kejam sbenarnye...walupun dia ske terseyum tp kalu dia tak ske org tu nak2 laki bajet hensem memg la syum depan2 belakang korang tgok mke jhat dia mengalahkan syaitan woo...dia kutuk kaw2 nye)..lepas je lambai tagan c tua pun menonong bwak ke destinasi pilihan...

*** smentra itu aku terangkan keadaan sebenar kawasan perumahan di situ sebelum cerita mereka ni bermula tau...2 sem lepas c tua dan dak ngelijat ni memg dh duk uma sewe tu lagi dlu dak kolej diorag jerk yg duk ctu...2 awek yg sorg cun yg sorag tak cun pun yg single dduk kat uma tuh...dlu kitorag wat tmpat tu cam tmpat kitorang ye la kitorang je yg mlayu kat ctu mse tuh tak ngaku budak kuim pun org percaya sekarang tak der maknernye....c tua ngn dak ngelijat ni ske cuci mate depan uma alaa beb spe tak ske tgok org cantik org hensem kan camtu gak diorg nak2 single tp yg kelakarnye tak pernah sagkut pun...tp x slahkan org yg tak nak tu r tgok la kalu dah peragai mcm c tua tuh jaht spe nak syg ko ske ktuk org...biler di tegur jwpannye ape?? halaaa spe suh bajet sagat..memg tak leh wat pe dh dgn otak c tua ni...pastu ujung sem 2 sme degan sem lepas cdak ngelijat ni ade yg ngorat dia...aku tak puati yg aku tak puati bukn pasal ape mamat tu hengat motor c tua beli ngn hasil titik peluh C TUA tu milik dak ngelijat perghh terancam der hati ni...tak pe2..ko truskan drama korg...mamat tu bg nota nak kenal2 ngn dak ngelijat ni...smpi la nek sem tAU2 dah cople dah rupenyer bru 2 minggu cople dah gaduh kihkih geli geleman aku lah...pastu awl sem aritu dak ngelijat ni tau konflik pasal hubungan c tua ngn ade sorg budak laki complicated sgt dak ngelijat memg tak ske c tua berkawan ngn dia sebb dia kta budak tu mcm byak menkan perasaan c tua tu...tp sebanrye c tua tuh pun confius last2 dia mls pkir c tua nekad mls dah nak cari2 calon ni tggu dh keje jerk nnti..no man from now on kta c tua la..tp nekad nye tak kemana kihkih kelakr2...ok aku sambung alek jau dh gi ni...pastu petang tu ade budak laki nek motor lalu2 depan uma pastu diorg kata hai jiran....c tua tau dah sebenarnye kewujudan jiran baru tu cme tak pernah nmpak je lagi org nye tp c tua mls nak pkirpasl frust sebb mle2 c tua rekemen rumah tu tuk budak muvi puteh tuh duduk ruper2nye tak dan diorag check in dlu dh tu wat myirap tuh nak2 tau c kete peugueot tu nye kawan2 ai c tua dah r kurag berkenan ngn dak tu seebanrye tp tk de r nak gaduh diam kan je la frust sebanrye org len yg duduk heleh...jadi senag citer c tua memg tak ade hati pun nak tau dak2 uma tuh spe org nye..smpi la tibe ptg ahad 24 hb 6 tu..segalanye bermulaa.....

--> adei penat dah ok lah nanti gue sambung bercerita lagi er...tau3....

Sabtu, 21 Januari 2012

Kisah Berkat di sebalik Bismillah...

Ada seorang perempuan tua yang taat beragama, tetapi suaminya seorang yang fasik dan tidak mahu mengerjakan kewajipan agama dan tidak mahu berbuat kebaikan. Perempuan itu sentiasa membaca Bismillah setiap kali hendak bercakap dan setiap kali dia hendak memulakan sesuatu sentiasa didahului dengan Bismillah. Suaminya tidak suka dengan sikap isterinya dan sentiasa memperolok-olokkan isterinya. Suaminya berkata sambil mengejak, "Asyik Bismillah, Bismillah. Sekejap-sekejap Bismillah." Isterinya tidak berkata apa-apa sebaliknya dia berdoa kepada Allah S.W.T. supaya memberikan hidayah kepada suaminya. Suatu hari suaminya berkata : "Suatu hari nanti akan aku buat kamu kecewa dengan bacaan-bacaanmu itu." Untuk membuat sesuatu yang memeranjatkan isterinya, dia memberikan wang yang banyak kepada isterinya dengan berkata, "Simpan duit ini." Isterinya mengambil duit itu dan menyimpan di tempat yang selamat, di samping itu suaminya telah melihat tempat yang disimpan oleh isterinya. Kemudian dengan senyap-senyap suaminya itu mengambil duit tersebut dan mencampakkan beg duit ke dalam perigi di belakang rumahnya.Setelah beberapa hari kemudian suaminya itu memanggil isterinya dan berkata, "Berikan padaku wang yang aku berikan kepada engkau dahulu untuk disimpan." Kemudian isterinya pergi ke tempat dia menyimpan duit itu dan diikuti oleh suaminya dengan berhati-hati dia menghampiri tempat dia menyimpan duit itu dia membuka dengan membaca, "Bismillahirrahmanirrahiim." Ketika itu Allah S.W.T. menghantar malaikat Jibrail A.S. untuk mengembalikan beg duit dan menyerahkan duit itu kepada suaminya kembali.Alangkah terperanjat suaminya, dia berasa bersalah dan mengaku segala perbuatannya kepada isterinya, ketika itu juga dia bertaubat dan mula mengerjakan perintah Allah, dan dia juga membaca Bismillah apabila dia hendak memulakan sesuatu kerja

IRSYAD AL-FATWA KE-42: HUKUM ZIARAH KUBUR PADA HARI RAYA

Assalamualikum w.b.t hari ini tanggal puasa hari yang ke 4.....syukur kita masih di panjangkan umur dan dapat berjumpal agi ramadhan dan se...