Selasa, 30 Mei 2017

IRSYAD AL-FATWA KE-42: HUKUM ZIARAH KUBUR PADA HARI RAYA

Assalamualikum w.b.t hari ini tanggal puasa hari yang ke 4.....syukur kita masih di panjangkan umur dan dapat berjumpal agi ramadhan dan seterusnya menyambut syawal....ehem..ehemm...ermm nampak tak ayat kite sekarang solehah kann...al-maklum kite dah ajdi mak orang dan bini orang huhu...heee...ok tanpa memabuang masa lagi..arin sis bunda nak post pasal hukum ziarah kubur pada hari raya..memandangkan sis bunda dapati ramai orang2 kite ni yang suke buat hukum dia sendiri...jadi di sini sis bunda copy paste aje ye sumber sis bunda ambil dari laman rasmi pejabat mufti wilayah persekutuan..silakan lah baca dan kita hadamkan sebaik2 nya..jgan mudah sgat bace artikel yang tidak pasti kesahihhannya sejauh mana.....

Oleh kerana terlalu banyak persoalan yang diajukan kepada kami berkenaan dengan hukum ziarah kubur pada hari raya, maka kami seupaya mengkin cuba menjawabnya berdasarkan pandangan para ulama melalui nas.
Asal zirah kubur adalah dituntut dalam Islam. Ia adalah sunat mengikut pendapat yang sahih. Ini berdasarkan kepada nas yang banyak walaupun pada awalnya Rasulullah saw melarang daripada menziarahi kubur tetapi diizinkannya bahkan menyuruhnya. Ini berdasarkan hadith
كُنْتُ نَهَيْتُكُمْ عَن زِيَارَةِ القُبُور فَزُورُهَا
Maksudnya: “Adalah aku dahulu telah melarang kamu menziarahi kubur, maka ziarahlah.”
Riwayat Muslim
Dalam riwayat yang lain menunjukkan illah atau sebab ziarah kubur untuk mengingati kematian. Dalam hadis Nabi SAW sebagaimana yang diriwayatkan oleh Imam Muslim daripada Abu Hurairah R.A dia berkata: "Nabi SAW menziarahi kubur ibunya lalu dia menangis dan orang yang disampingnya juga menangis, kemudian dia bersabda:
استأذنت ربي في أن أستغفرلها فلم يؤذن لي، واستأذنته في أن أزور قبرها فأذن لي، فزوروا القبور فانها تذكر الموت
Maksudnya: "Aku meminta izin daripasa Tuhanku untuk aku beristighfar baginya (bagi ibuku), maka Dia tidak memberi keizinan kepadaku, dan aku meminta izin untuk menziarahi kuburnya maka Dia (Allah) membenarkanku, maka ziarahilah kubur kerana ia boleh mengingatkan kepada kematian".
Riwayat Muslim
Begitu juga Ibn Majah meriwayatkan dengan sanad yang sahih sabda Nabi SAW:
كنت نهيتكم عن زيارة القبور، فزوروا القبور فانها تزهد في الدنيا وتذكر الأخرة
Maksudnya: "Adalah aku dahulunya menghalang kamu daripasa menziarahi kubur, maka (sekarang) ziarahilah kubur, kerana ia boleh menjadikan kamu zuhud terhadap dunia dan mengingati akhirat."
Riwayat Ibn Majah
Di sini dengan menziarahi kubur sudah pasti akan membawa keinsafan dan juga semangat untuk beribadat bagi persiapan menuju alam akhirat.
Berkenaan dengan wanita pula, memang terdapat larangan menziarahi kubur dengan kalimah laknat. Tetapi telah dibahaskan dengan panjang lebar sebab kerana lemahnya semangat, meratap, meraung serta mengikut cara jahiliah. Untuk itu dikatakan dilarang menziarahi kubur tetapi saya menutup perbincangan ini dengan menukilkan pendapat al-Hafiz Ibn al-Arabi yang mensyarahkan hadith riwayat al-Turmuzi dengan berkata “Yang benar adalah Nabi saw membolehkan menziarahi kubur untuk lelaki dan perempuan. Jika ada sebahagian yang menganggapnya makruh bagi perempuan, maka hal itu kerana lemahnya kemampuan perempuan untuk bersikap tabah dan sabar sewaktu berada dikubur, atau kerana penampilannya yang tidak menggunakan hijab (untuk menutup auratnya) dengan sempurna.”   
Seterusnya, menziarahi kubur pada hari raya atau bulan Ramadan telah menjadi perbahasan para ulama. Ada dua pandangan dalam isu ini.
Pertama: Hukumnya adalah makruh dan tidak dibenarkan dan tidak digalakkan bahkan ia dianggap bidaah. Ini kerana tiada nas yang menunjukkan Rasulullah SAW menziarahi kubur pada hari raya. Bahkan Baginda SAW melayani tetamu dan saling kunjung mengunjungi antara satu sama lain bagi menzahirkan kegembiraan.
Kedua: Hukumnya adalah harus. Ini kerana tidak ada perintah dan larangan secara khusus di samping mengambil pendapat umum berkenaan dengan perintah ziarah kubur. Justeru hukumnya adalah dibolehkan. Antara ulama yang berpendapat hukumnya sunat adalah dalam Fatawa al-Hindiyyah yang menyebut: Sebaik hari ziarah kubur antaranya hari raya. Lihat al-Fatawa al-Hindiyyah (6/350) Ini merupakan fatwa dalam mazhab Hanafi
Begitu juga pendapat mantan mufti Jordan, Dr. Nuh Ali Salman al-Qudhah.
Imam al-Harawi dalam syarah sahih muslim berkata: “Tidak ada hadis sahih yang menerangkan ketentuan hari untuk melakukan ziarah kubur dan tidak pula ada had berapa kali ziarah.”
Tarjih
Selepas meneliti pelbagai dalil, saya lebih cenderung kepada pendapat yang membolehkannya menziarahi kubur pada hari raya, bulan Ramadan atau lain-lain. Ini kerana:
  • Suruhan menziarahi kubur bersifat umum
  • Menziarahi kubur dilakukan oleh ramai salafus soleh
  • Tidak ada nas secara khusus melarang ziarah kubur pada hari raya.
Justeru, dalil yang umum tidak ditafsirkannya.
Fatwa berkenaan dengan mengkhususkan ziarah kubur pada hari raya adalah bidaah. Ini kerana menganggap ziarah kubur hanya pada hari raya yang mesti dilakukan. Tetapi kerana ingin mengambil kesempatan ketika pulang ke kampung atau masa cuti adalah di bolehkan.
Kami suka menyatakan di sini sebahagian daripada adat orang-orang tua di Terengganu dan mungkin sebahagian negeri Pantai Timur di mana mereka menziarahi kubur selepas puasa enam.
Sebahagian Fatwa Syeikh Atiyyah Saqr
Bagi memberi kefahaman dengan lebih baik dalam isu ini, kami nukilkan pendapat Syeikh Athiyyah Saqr. Beliau merupakan salah seorang ulama yang terkenal di Azhar dengan kealimannya. Beliau juga pernah menjawat jawatan sebagai Ketua Majlis Fatwa Al-Azhar. Beliau berkata: Hukum asal bagi ziarah kubur adalah sunat, kerana ia boleh mengingatkan seseorang tentang hari akhirat.
Dengan ini kita dapat simpulkan bahawa menziarahi kubur selepas dari sembahyang hari raya, jika ia bertujuan untuk mengambil peringatan dan mengingati mereka yang telah mati yang dahulunya bersama-sama mereka berseronok di hari raya, serta memohon rahmat daripada Allah SWT untuk mereka dengan berdoa, ini semua tidak mengapa dilakukan oleh orang lelaki. Adapun bagi perempuan, hukum mereka menziarahi kubur telah dibincangkan pada jilid pertama, ms:588 dari kitab fatwa ini (pendapat yang dipilih oleh sheikh adalah makruh jika dibimbangi akan berlakunya perkara yang haram seperti meratap dan lain-lain, jika perkara haram tersebut tidak dapat dielakkan maka hukumnya adalah haram –ringkasan daripada fatwa tersebut).
Adapun jika menziarahi kubur selepas solat hari raya untuk memperbaharui kesedihan dan untuk menerima takziah di atas kubur, atau dengan mendirikan bangsal dan menyediakan tempat untuk menerima takziah, ia ditegah. Ini kerana takziah selepas daripada mayat dikebumikan lebih daripada tiga hari adalah dilarang, sama ada larangan dalam bentuk haram atau makruh. Juga kerana hari tersebut adalah hari raya, hari bergembira dan berseronok yang sepatutnya tidak ditimbulkan perasaan sedih padanya. Lihat Ahsan al-Kalam Fil-Fatawa Wal-Ahkam, (6/646).
emoga pencerahan ini dapat meredakan isu yang khilaf ini dan marilah kita berlapang dada pada hari raya ini dengan saling mengambil kesempatan untuk mempertautkan hubungan ukhuwwah Islamiah sesama kita. Saya ucapkan تَقَبَّلَ اللهُ مِنَّا وَمِنْكُمْ

Akhukum fillah,
Datuk Dr. Zulkifli bin Mohamad al-Bakri
Mufti Wilayah Persekutuan
29 Ramadan 1436H bersamaan 16 Julai 2015

Rabu, 5 April 2017

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA....YA ALLAHHH LAME NYE TAK MENULIS DALAM BLOG NI...SERIUSLY RINDUUU....LEPAS DAPAT TACKLE BUDAK JIRAN TU TERUS TAK DAN NAK UPDATE BLOG...SEBAB TERLALU BANYAK MASLAH HAHA...APE PUN NOW I'LL START BACK MY HOBBY BERCELOTEH DALAM BLOG WALAUPUN AKU TAU AKU TAK DE FANS DALAM BLOG NI APERTAH LG VIEWERS KAKAKA...HADE HAKAK KESAH...OK FROM NOW BERMULA LAH BLOG HAKAK BUNDA ZUMAR YG LATEST PUNYA SEBAB LIFE PUN DAH ABRU..SO TAJUK PUN ABRU LAH...WELCOME BUNDA ZUMAR SELAMAT MENULIS KEMABLI..DAN HARAP2 LEPAS NI ADE LA VIEWERS DARI BLOGGER2 DI LUAR SANE...BUBYEE...SEE YA IN THE NEXT ENTRY..

Ahad, 20 Januari 2013

kisah jiran yang ke-3

kita teruskan dengan cerita seterusnya...huhu nervous nak menaip lame sgat cuti tulis kat blog nih;....ok sambungannya selepas jer pertemuan dua mate dan kali pertama di cafe tuh...bemrula cerita mereka berdua semakin lama semakin kerap bermesej...siang hari diorag tka mesej diorang mesej mlam hari jerk....tp kalau kalian nak tahu sebenarnya mse 1st date diorang tuh ade sesuatu yang berlaku pada si tua sebenarnye sebelum c tua pergi tuk berjmpe dengan dak jiran.nak tau pe c tua sengal ni dah buat....oleh kerana menggelabah sangat ke ape ntah....c tua ni sebenarnya dah pakai tudung terbalik mase dtg kolej..ajer giler dia masuk kelas dengan muka selamba dan akhirnya kawannya tegur...abes kelas dia gi toilet btulkan balik tudung dia...muke mcam tak de pape yang berlaku...oleh kerana malu yang terlampau dia hanya duduk dan patuh pada keadaan seterusnya huhu.....nasib bek perasan sebelum jumpe dak jiran...lau tak hancus malu der.....ahakz....yang penting lepas kejadian tuh hubungan diorang semakin rapat....lepas 2 hari tu c tua ade buat temu janji lagi skali tapi mse ni x malu dah c tua bosan temankan c ngelijat dating dia try mesej dak jiran mane tau kalau2 ade dia kat kolej tp dia tak de pun dia kata dia kat rumah....tp yang besntnyer sanggup datang tuh...huhu..mase tuh dah ok borak pun mcam bese tp kata c tua ni mase ni dia dah ade rse something bila nak balik tuh...huhu x puas borak agaknye la tu.....ngheee....gatai na cek tua.....lepas tuh yang kali ni best..kawan kitorang ci patin ni ngn balak dia tibe2 plan nak ajak overnight kat padang D.P(dataran pahlawan)..c tua pun tergerak hati nak ajak dak jiran c patin pun bagi bawak...c tua try lah ajak mule2 dia mcm x nak...tp lame dia mendiam tp dlm ati c tua dia tau mesti ade maslah duit ni...so c tua x peduli sebab dia pun x de duit sangat bukn kua nak gi mkn2 sgt pun nak lepak jerk..seperti yg c tua jangkakan memg iyerp un itu sebabnye dia mcm sush nak ikut...tibe2 dia kata dia tak de wet dia ade 70 sen jerk..c tua pun slesekan dia..jgn risau c tua kta dia pun ade 2.70 jerk campur2 ngn dak jiran ade la rm 3 lebih..so ckup la..mse sebelum na kgi dah mse tuh..c tua ade stanbykan bekal dia bungkus biskut mayat ngn air botol..sebeanrye ade buatkan air kopi 3 in 1 sekali masuk kt btol air kecut plak btolmyer arghh x de rezeki lah tuh...bwak je la bekal biskut ngn air kosong ...c tua memg suke gi mne2ajak gerak gi minum2 dlu....mase c tua keluarkan biksut tu bukan men gelak lagi dakjiran tapi dia mkn lebih c tua tuh bawak jerk tak mkn pun dia..argh lantak ko nak mkn2 tak nak dah..tu lah dlm hati c tua.... bwak la pape mknan yg boleh di kunyah2..c tua bwak tnapa di ketahui oleh dak jiran dengan sesimple habis si tua hanya memakai jeans sneakers dan jersi biru pada mlm tu..dia mendapat bisikan dari dak jiran yang dia sangat senag melihat care c tua...sedap mate memandang katenyer...mase tu kulit muke c tua tak menjadi lagi jerawatnyer...macam2 yang diborakkan lame smapi pukul 3 lebih nak hujan barulah kawan tu ajak blaik gi minum2 dlu..pastu dak jiran pun cakap "sempoi la dia ni 1st time dia jmpe pompan mcmni..yela selalunye pompuan ni kalu kluar mesti nak mkn jer kfc mcd..ni x yah sush2 bwak biskut mayat jerk"..c tua pun pelik ni pun syiok sagat ker..pape jerk lah...ntah mcmner mlm tuh ntah ape yang di tnaye c tua ni akt dak jiran sampai dia menyesal gi tnaye..wat julung-julung kalinye dia dak jiran menyatakan dan melafazakn kata sayang nyer pada c tua...dan c tua sangat terkejut tak percaya sebab terlalu awl...dan c tua hanya tidak merespon ape2 sebab c tua tak tau nak cakap ape....smaapilah dlm kete nak balik tuh ulang2 dia cakap dia sayang kan c tua...tp c tua buat2 tidur dalam kete....dalam hati c tua mase tu bukan main berdebar2 lagi..giler btul dak jiran ni pagi tu c tua tak leh nak tido dia pun cmdah angau habis peluk algi bantal yang dak jiran peluk tuh pastu ade tinggal bau dia..lenalah tidur dia....walaupun begitu itu tidak bermakna c tua telah meneriman ya mentah2...c tua sangat susah untuk di buka hatinya tuk mencintai org lain...namus dak jiran seusaha boleh yang mampu dia lakukan.. diam x diam bulan puasa pun menjelang.....taun tu c tua berpuasa bersama dak jiran sebelum ni dengan ci tunjang bajet hensem tuh...tiap2 pagi call suh sahur.....taun ni oragl en plak tp yg lainnya jugak dia x kejut pun sebab c tua ngn dak jiran ni dah makin melampau2 aktifnyer sepanajng mlm mesej sampi tak tidur pas sahur baru tidur perghhh mak ai dasat.....

              pada bulan puasa inilah segalan usaha yang ditunjukkan hampir membuat c tua cair dan kemungkinan akan jatuh ke tagan si tua jugak dak jiran ni nanti...mcam2 yang dilakukan....terserlah kematangannya...c tua ade memberitahu seandianya dia inginkan c tua dia harus mencari kunci pintu hati c tua kerana cintanye sudah lame terkunci selepas peristiwa 6 tahun lepas ia di keciwakan....dan kini dak jiran datang ke c tua tanpa sebaarang syarat dan demanding terhadap sesuatu...sehinggalah c tua kata tunggu sehingga 1 syawal kerana dia ada menyediakan jawpaan untuk dak jiran....dengan berkat kesabaran akhirnye tiba 1 syawal dan alhamdulillah seglanya sudah tertulis...c tua ade mneyediakan nota buku cintanya segala jawpan ade di situ....dan apabila dia membaca pada apgi syawal maka termaktublah c tua dan dak jiran as couple....sweett sangat!!....hehe...bermacam2 telah di janjikan untuk menjadi buahati kepada c tua sebaiknya..pelbagai sanggup dilakukan untuknya...c tu menerimanye dengan hati terbuka dan dengan seadanaya dia.....
+++ bersambung.....x alrat taip heee...

Rabu, 3 Oktober 2012

episod smbugan post lepas..24 HB JUN

yuhuu...come..come..to mummy babeh2 sekalian...hee ate nak myambung ceghiter nii...ok aritu dah citer intro dia hari ni aku nak citer permulaan bagi drama swasta mereka nih c tua dan c dak jiran..hehe...pada tanggal 24 hb 6 2012 telah ku katakan pada kalian bermulanya ialah pada ptg ketika c tua dan c dak ngelijat mau pergi ke pasar malam...yang aku cakap kat korang tu tak abes lagi kesah nye...di mana selepas melambai2 lambaian yg tidak bermakna ( tp sebenarnye rahsia ati sebenar c tua ni memblas lambaian tu pun bersebab sbenarnye..sebenarnye kan c tua tu lambai sebb dia terperasan tak perasan je budak yg melambai ke arah dia tuh mcm sweet oragnye c tua ni kan pantag nampak laki hensem ni walaupun dia sure tak sure je sebenarnye, tuh yg dia tak heran nau sebb dia tak pasan adakah benar budak tu btol2 sweet ataupun mate c tua yg kero..dan 1 hal lagi c tua memg tak mengharap kan pape la sebb c tua tau bese lau dh berjalan ngn c dak ngelijat nih mesti org2 yg pndang ke arah kami atau memberikan pape respon itu adalah tuk c dak ngelijat sbenarnye c ngelijat nih cun woo..kawan dia tuh hehe)..selepas je kesah lambaian tuh berakhir...kisah nye tidak hanya terhenti di situ...tibe pada mlmnye yg damai c ngelijat pergilah ke kedai dan c tua bermandi manda melepaskan tensen tidak menerima jodoh saban waktunya dengan mencuci pakaiannye di bilik air..tibe-tibe c ngeliajt " akak...akak...akakkkkk!!!" itulah cara dia memagil org walaupun jarak antra mereka hanya semeter bukn men kuat lg pagilannye...depan bilik air tuh jugak dia myampaikan berita katanye begini degan gaya excited "akakkkk nak tau sesuatu takk jiran kite tadi mnx no teponnn"...hehehe...dia nyer excited aku pun dalam ati halaa dah agak dh bese la kalu org mnx no tepon ko pe nak herannye selalu dh kot dgn mke teberk c tua pun halaa memg r ko nye standard r tuh...tbe2 wanie cakap "dia mnx no akak kiter bagi jerk..alaa kak kawan2 jerk layankan jerk laa...kiter dah ade mne tau kali ni lekat hehe" sagat excited dia c tua berfikir2 byak kali sedangkan tadi baru jerk dia nekad tak nak dh kawan ngn mane2 laki lagi pasal dh letih dh fed up...c ngelijat suh standby hp mse tu diorag tegah tgok t.v c ngelijat sambung konflik lg ngn balak baru dia tuh...tiba2 hp c tua berlagu2 tanda mesej dah masuk...c ngelijat ha kak cepat la tuh c dak jiran...c tua wat bodo lagi di biarkan hp dia tegah caj kat bilik tuh...c ngeliajt tak puas hati dia suh c tua balas msej cepat...c tua pun turutkan...sekali dia gi bilik tegok org lain laa ni c lalok mber kelas diorg...c tua pun cakp eh bukan laa...pastu selang bape minit bunyi lagi c ngeliajt excited lagi c uta yg dah mula nak nek hantu pasal rimas amek kan juga hp dia tuh di bwak nye ke depan bg puas ati c ngeliajt tuh..dari situ bermula la berchatting2 an....c tua dalam minda dia mencari-cari point untuk memberitahu tiada keminatan dalam hati dia untuk melayan sebenarnya tak kira lah spe pun...borak2 point yg ptame c tua tanye pasal umo pasl c tua tau lau dh name dak kolej ni mesti dak bawah2 dia nyer..tanyer punye tanyer btol dia jauh lagi muda dari c tua...beza umo 3 tahun perghh jauh..c tua pun rse selamat la ade can nak jauhkan dri ni...tbe2 dak jiran pulak meneka umo c tua degan myatakan c tua ni baye2 dia jugak perghh ayat ko budak saje jerk wat penarikan kat ctu...c tua pun ade terdetik nak truskan layanan nampak gaya nye point dan strategi pertama ni cam nak gagal...ok lah tak pe kemudian point kedua pulak...c tua menggunakan kaedah yg bese dia gunakan dan yg ni paling selamat rse kompom jln..c tua cukup tak gemarn ak melayan org yg dh berpunya ni...dia pun tanyer dah gf blom lau ade ngaku jerk tak de halnye kata c tua ayt nak poyo...sekali dak jiran jawab ade dah...yeszz!!! mengena!..haa pastu c tua pun cakap la kat dia kalau camtu jgn lelebih sgt la kiter tak suke kacau hak org ni ayt bese aku gune tp i maksudkan oqey...dia pun tanye c tua awk dah ade bf ke...c tua ngn ringan mulut  menjawab kebenaran memg sesuguhnye aku adalah single tegar abad ini yg dah thap kemurugan dh sbenarnye huhu...budak tu x percaya halamakk ai budak taktik lame la ko paki dik...tak percaya dah heleh x puati la tu nak jugak kiter ngaku kite ni ade bf bg sme rata ngn dia la konon...bermatian c tua menegakkan keadilan sesuguhnye memg dia seorag yg single abad ini...tbe dak jiran tu mengeluarkan ayat yg makin buat c tua tak terigin nak melayan dia..mne tak nye ayat mcm org tak sedar diri dia leh kata camnih...oo single lau camtu ade la can camni??..jadah ko can pe nye baru tadi ko kata ko ade gf dik oi..ee haii pantang c tua org cenggini dia pun mcm nak mlenting sebenarnye slalu lau msej ngn org camni dah kene cuci ngn hikmat mouth wax c tua ni...tp ngn dak jiran tuh tak tercakap plak dia sedar2 kan je la budak tuh heii ingt sket awk tu hak org kiter tak kacau camtu je la aytnye yg mmpu kluar..pastu borak nye borak ade wat 1 lg perkara c tua ni trus jugak bermsej ngn dia sebb syok dia jmpe geng dia msej panjang2 woo...dh lme tak pat geng cmni slalu kene ktuk jerk msej ngn orgl en...kalini syok cket r ade org layan,..pastu ade 1 bnda lagi bnda yg c uta ni pantang sgt tp dak jiran ni wat tau...bru bpe minit men mesej dia dah mule mnx gambar nak tukar gmbar perghh mak aii...c tua geram dan geram tak pe layankan dia pun mula layankan jerk...alang-alang nak tau yg mne 1 budak nyer biarkan je la dia bg gmbar lalu smpi pada c tua sekli tgok hurmm bleh than laa ni kot budak ptg td..tbe2 niat gatal c tua dtg menerjah meminta ditruskan shaaja hubungan perkawanan mereka itu....c tua mule anta gmbar...di puji2 dek budak tuh hape ingt c tua nih ske sgt ke puji memuji ni tak yah la ko dik klu ngn c tua ni ko ktuk jerk dia ngn sejujurnye lebih dia bahagia i rse tau idup dia...meremag bulu tegkok c tua ni apabila di puji2 oleh dak jiran tu...mcmtu laa bermulanye mereka terus dan terus bermsej antara satu sama lain...dari mesej berborak-borak mengenal diri antra satu sma lain...tanpa masing-masing tau niat masing-masing hbungan kawan yg dijalinkan itu akan smpai ke mana tidak mereka fkirkan....

kemudian selepas beberapa hari mereka bermesej hari ketika mereka dah kenal mereka membuat perjumpaan pertama mereka pada 26hb 6..atas dasar kebetulan mempunyai gap kelas yg sme..pada jam 12 .30 tegahri mereka berjumpa masing-masing tak alek uma pasal ade kelas kul 2.30 tuh..duduk kat kantin kolej tuh degan bertemankan c dak ngelijat...perghh cuak beb c tua mase tuh dia dah mule rase resah jerk pastu kuat berpeluh lau dh cenggitu keadaan dia memg dia tegah menggelabah la c tua tuh...samapi jerk kat cafe tak sempat tarik nafas degan tak cam muke tp c ngelijat ni cam c tua mencari-cari men satu org nye tak cam sagat nih tanye c tua kat c ngelijat...tbe2 c ngeliajt cakap akk tuh yg paki baju ijau tuh la kak yg dtg ke arah akk tuh...bwak air degan beg dia..c tua ngn beg helo kiity dia yg tak di paki dek budak ijazah sebenarnye memalukan dak degree...ade aku kisah itulah ayt dia bg memperthankan diri dia..huhu...degan slumber jerk c tua gi kat dak jiran yg tengah berjalan kearah mne tah budak tuh nak gi sbenarnye tp c tua rase dak tuh pun tak pasan c tua tuh dh smpi...c tua pun berdiri depan dia terus cakap nak duk mane??..gler fail minah ni eii tua2...mke budak tuh dh serba tak kene jerk...nampak nau dia pun mcm tak cam jerk..huhu..pastu dah duduk2...wat2 mcm tak de pape la ni..yg dak jiran tu pun mcm pelik jerk tgok cover gabra la gak tuh tp dia nampak rileks tk nmpak mcm pemalu atau tka suke perempuan pun c tua dh mule confius di laynakan jerk c tua memulakan degan menunjukkan kuasa vito dia nye mulut yg tembak mcm peluru bila bercakap...banyak gak yg di citerkan last2 ok jerk slese..dan c tua perasan sesutau tentang dak jiran ni...dia punye meliar c tua ade syak wasangka sekali lagi dak ni mcm tka leh cayer jek mcm gatal jerk pandag orag ats bawah...dan akhirnye terkantoi olehnye bahawa c tua sedang kegigilan taganyee huhu...perghh maluu c tua..c tua wat mke teberk jerk...mke tka der pape...tuk 1st day tuh c tua mle terpikat degan ketawa dak jiran tuh..dan ade bebrapa pagai pelik dia seperti seorag pp...c tua pelik aku berkawan ngn geng aww ker??seb bek bukn pakwer aku dah jadi pakwer org len pun slamat akuu huhu kTanya dlm hati...jam menunjukkan pukul 2 lebeh dh time tuk pergi....selamat lah pertemuan dua mate pada hari itu....tp nak tau tak dia ofer c tua air tp air tuh botolnye dah habis tak de air pun...tak pham situasi pada mase tuh huhu..aii budak2...kihkih...selesai sudah...

** selesai tuk episod kali ni jerk yer..blum sudah lagi citernye panjang lagi tunggu kan episo sterusnye yer....byebye chek it out..( next episod..kisah pasal pertmeuan kali kedua dan kisah isi hati bermula di situ)

Khamis, 27 September 2012

Jiran oh jiran

halu..halu..halu...hehe...wassup2...hamboii nap nau hepi nau moodnyee...kihkih...4 this entry aku ade cter baru...hehe gosip ko mak jemah....kali ni cter pasal kesan hidup berjiran...dan sangat bermasyarkat kelaut dh jadinye tau...ok aku akan memulakan cerita dengan watak dan perwatakan dulu ye aku perkenalkan watak utama adalah " dak jiran " watak pasagan tuk dak jiran adalah "c tua" dan yg kedua "dak mengelijat" dan watak tambahan akk di tmabah kemudia rmai nau pelakon extra tak yah cakap spe2 letih nak taip...ngheee mnx halal yer kengkawan....roll 1..2..3 an action...pada satu petang yg damai kelihatan 2 orang si dara ks 429 menggosok2 perot tanda kelaparan...sbenarnye lapar sebb aritu si dak mengelijat ni gado ngn boyfreind dia (baru cople dah gaduh peygi daa..tu yg wat aku lg mls nak cople2 ni mengarut..bek bersyg2 jer lagi best" c tua yg mati kutu ape nak wat mse tu uma tak wifi dah r tak de wifi sayng2 darling2 pun tak de arapkan mber2 kau jerk la yg keje nak myakitkan ati jerk but still fun with them ever and ever...dah duk berdua cam tak logik lak nak pasag wifi bagai tak cam megelabah ke kan..kan..pastu c tua yg kebosanan tahap gaban ni yg sambil menugu dak mengelijat ni baek mood nye amatlah myekserkan jiwa c tua cam org bdo jerk dia rsekan...at last tak leh tahan dah c tua pun dh terbayangkan ayam ptong2 uncle bob yg berege rm6 tu (huh mahal kat k.l 5 hengget jerk mengarut...) terigin nye pasal baby kat prot dh meminta2 c tua pun ngn idung kembangnya memagil dak ngelijat...ngelijat lapa tak??...nnti petag kiter gi pasar mlm jom lapar thap nak mati dh ni macam..then dak ngelijat pun bersetuju ngn mte yg begkak c tua memhami yg dia sagat lapar sebenarnye ikut rajuk ati konon hape pun tka boleh tau diorg ni...aku ni lau ade sayang ayang aku tak nak gegado ni bek aku bersayang2 jerk manjer gitu..aww gatal c tua ni tau..!!..huhu..memg r umur dh beghape saham tak terjual2 nak ke thap desperate la tu...menjadi andartu bukn impiannye mau ko tak menggelabah..pastu nak di jadikan cerita petang dalam kul 6 tu c tua dan shabatnye tu pergi la ke pasar pada mase yang sme tengah slow nak kua kejalan besar ade satu uma sewe tu dah didiami org baru ( ha kat cni ade cternye yg tersendri jugak nnti den kobar yo)..budak2 bujang c tua ni yg bajet2 poyo cover malu sebenarnye..c tua ni dia memg serba tak malu biar la ko jtuh logkang ko jtuh tingkat 8 skelipun dia takkan malu nye tapi bile lalu depan uma yg ade ramai org bujang even kawan sendri pun dia ade perasaan malu yg menebal tahap tak mke dah rse ape hal tah sawan la tuh gaknye...ha setibanye aje c tua memres kan mtornye ade orang tersengih smbil melambai c tua terpandang dalam hati dia e'eh kalu dh laki tu memg gedik2 jugak...c tua pun mempunyai sifat yg sagat suke mengetest orang dan tgok peel org dia pun layankan ajer laa ko nak kata aku gatal ke pe ke ha kiter tgok spe yg gatal sbenarye (huhu ni la peel c tua dia memg keras ati dan berhati busuk sbenarnyer dia ske permenkan perasaan org..wlupun tak secara zahir tp amat kejam sbenarnye...walupun dia ske terseyum tp kalu dia tak ske org tu nak2 laki bajet hensem memg la syum depan2 belakang korang tgok mke jhat dia mengalahkan syaitan woo...dia kutuk kaw2 nye)..lepas je lambai tagan c tua pun menonong bwak ke destinasi pilihan...

*** smentra itu aku terangkan keadaan sebenar kawasan perumahan di situ sebelum cerita mereka ni bermula tau...2 sem lepas c tua dan dak ngelijat ni memg dh duk uma sewe tu lagi dlu dak kolej diorag jerk yg duk ctu...2 awek yg sorg cun yg sorag tak cun pun yg single dduk kat uma tuh...dlu kitorag wat tmpat tu cam tmpat kitorang ye la kitorang je yg mlayu kat ctu mse tuh tak ngaku budak kuim pun org percaya sekarang tak der maknernye....c tua ngn dak ngelijat ni ske cuci mate depan uma alaa beb spe tak ske tgok org cantik org hensem kan camtu gak diorg nak2 single tp yg kelakarnye tak pernah sagkut pun...tp x slahkan org yg tak nak tu r tgok la kalu dah peragai mcm c tua tuh jaht spe nak syg ko ske ktuk org...biler di tegur jwpannye ape?? halaaa spe suh bajet sagat..memg tak leh wat pe dh dgn otak c tua ni...pastu ujung sem 2 sme degan sem lepas cdak ngelijat ni ade yg ngorat dia...aku tak puati yg aku tak puati bukn pasal ape mamat tu hengat motor c tua beli ngn hasil titik peluh C TUA tu milik dak ngelijat perghh terancam der hati ni...tak pe2..ko truskan drama korg...mamat tu bg nota nak kenal2 ngn dak ngelijat ni...smpi la nek sem tAU2 dah cople dah rupenyer bru 2 minggu cople dah gaduh kihkih geli geleman aku lah...pastu awl sem aritu dak ngelijat ni tau konflik pasal hubungan c tua ngn ade sorg budak laki complicated sgt dak ngelijat memg tak ske c tua berkawan ngn dia sebb dia kta budak tu mcm byak menkan perasaan c tua tu...tp sebanrye c tua tuh pun confius last2 dia mls pkir c tua nekad mls dah nak cari2 calon ni tggu dh keje jerk nnti..no man from now on kta c tua la..tp nekad nye tak kemana kihkih kelakr2...ok aku sambung alek jau dh gi ni...pastu petang tu ade budak laki nek motor lalu2 depan uma pastu diorg kata hai jiran....c tua tau dah sebenarnye kewujudan jiran baru tu cme tak pernah nmpak je lagi org nye tp c tua mls nak pkirpasl frust sebb mle2 c tua rekemen rumah tu tuk budak muvi puteh tuh duduk ruper2nye tak dan diorag check in dlu dh tu wat myirap tuh nak2 tau c kete peugueot tu nye kawan2 ai c tua dah r kurag berkenan ngn dak tu seebanrye tp tk de r nak gaduh diam kan je la frust sebanrye org len yg duduk heleh...jadi senag citer c tua memg tak ade hati pun nak tau dak2 uma tuh spe org nye..smpi la tibe ptg ahad 24 hb 6 tu..segalanye bermulaa.....

--> adei penat dah ok lah nanti gue sambung bercerita lagi er...tau3....

Sabtu, 21 Januari 2012

Kisah Berkat di sebalik Bismillah...

Ada seorang perempuan tua yang taat beragama, tetapi suaminya seorang yang fasik dan tidak mahu mengerjakan kewajipan agama dan tidak mahu berbuat kebaikan. Perempuan itu sentiasa membaca Bismillah setiap kali hendak bercakap dan setiap kali dia hendak memulakan sesuatu sentiasa didahului dengan Bismillah. Suaminya tidak suka dengan sikap isterinya dan sentiasa memperolok-olokkan isterinya. Suaminya berkata sambil mengejak, "Asyik Bismillah, Bismillah. Sekejap-sekejap Bismillah." Isterinya tidak berkata apa-apa sebaliknya dia berdoa kepada Allah S.W.T. supaya memberikan hidayah kepada suaminya. Suatu hari suaminya berkata : "Suatu hari nanti akan aku buat kamu kecewa dengan bacaan-bacaanmu itu." Untuk membuat sesuatu yang memeranjatkan isterinya, dia memberikan wang yang banyak kepada isterinya dengan berkata, "Simpan duit ini." Isterinya mengambil duit itu dan menyimpan di tempat yang selamat, di samping itu suaminya telah melihat tempat yang disimpan oleh isterinya. Kemudian dengan senyap-senyap suaminya itu mengambil duit tersebut dan mencampakkan beg duit ke dalam perigi di belakang rumahnya.Setelah beberapa hari kemudian suaminya itu memanggil isterinya dan berkata, "Berikan padaku wang yang aku berikan kepada engkau dahulu untuk disimpan." Kemudian isterinya pergi ke tempat dia menyimpan duit itu dan diikuti oleh suaminya dengan berhati-hati dia menghampiri tempat dia menyimpan duit itu dia membuka dengan membaca, "Bismillahirrahmanirrahiim." Ketika itu Allah S.W.T. menghantar malaikat Jibrail A.S. untuk mengembalikan beg duit dan menyerahkan duit itu kepada suaminya kembali.Alangkah terperanjat suaminya, dia berasa bersalah dan mengaku segala perbuatannya kepada isterinya, ketika itu juga dia bertaubat dan mula mengerjakan perintah Allah, dan dia juga membaca Bismillah apabila dia hendak memulakan sesuatu kerja

Khamis, 5 Mei 2011

coretan HaTiKku

Assalamualaikum dan salam sejahtera salam satu malaysia......wahh lame tak mencoret coretan dalam ni..wuuu setelah sekian lme ahirnye aku kini telah bebas dari pada kekejaman dalam mendapatkan diploma selesai sudah ahirnya dan harap2 lulus dgan jayanye...dlu aku dan rakan2 ku amat menantikan saat2 ini..tp kenapa yer setelah harinye tibe aku merasakan jiwa aku kosong dan mukin ini juga adalah rse sunyi..hurmmm...itulah aku ni sebenarnye life aku adalah rakan2 dan sahabat2 yg aku ade selame ni pd aku mereka adalah segala2nye selepas fmily aku..pakwer2?..huhu no la that was a 4th place in my life tolak tepi...hurm tu la kan tp aku kire puas hati jugk la sebb aku memg dh menjgka perkara ni dri awl jd aku lebih menghargai rakan2 ku ketika tinggal sisa2y ang berbaki utnuk bersama mereka...aku harap diorg tak lupe kan aku mcmner aku takkan lupekan diorg..walaupun mcm2 peel tp aku tetap syg diorg sebb diorg telah memberi aku pengalaman bru...dan hidup aku2 akan terus dan terus, terus, terus, terus mencari pengalaman baru....love u allz hope kite berjumpe lg dan masing2 dah di dalam dunia bru pemikiran yg bru harap lebih terbuka...:)...bercerita tentang pengalamn...hurm aku tengah ade satu konflik la yang agak mencabar jugak dalam hidup aku ni aku rse....tu lah maslah aku anak tgh2...maslah yg selalu aku hadapi ialah mslah dwi pilihan pergh h serabut wooo....salah pilih aku akan mnyesal mcm aritu aku dah terslah buat pilihan aku tak nak tersalah lg sekse jiwa dan raga....maslah yang aku hadapi ialah aku nak sambung studi tp aku serba slah mama aku dah tua aku tkut dia dh tak larat spetutnye aku kene kerja dah sara dia pulak....tp aku smbung balajar pun untuk dia jugak sekurang2nye aku lebih matang ketika itu dan menyusun jalan atur idup aku dengan matlamat aku akan mgambil alih tugas mamaku dan aku pula yang akan lakukan ape yg dia mahukan....dan maslah lg 1 aku aply u.p.u tp tak tua lah dpt ke x jd aku kene standby kt KUIM lg ker?...alaaa tu maslah nye tu aku tak nak msuk lg dah bosannn laaa duk tempat yg same ni tak membesar pemikiran dan otak aku ni tau....tp kt ctu jimat mse aku..tp jugak klu andai kta kau dpt u aku nak gi dpt peglaman bru tp nye lame la plak mse mama ak2 tak sagup nak dia tunggu lelame....halaaaaaaa!!!! camner ni....hukhuk......pastu sorang lg ni ak tak pham asl kdang2 aku rse aku mcm suke dia kadang2 aku mcm menyirap darah btul ngn dia.....ehhh ko klu nk wujud dlm idup aku wat btul2 bleh tak jgn wat cmni aku rse mcm dipermenkan laa gler..!!..lau tak de rse pape just lyan aku mcmner aku agap ko mle2 key....kang ak dah fed up tau la....erghhh sume maslah...hukhukhuk tensen!!.....

Isnin, 28 Februari 2011

weekend wif my roomate


pon...pon....ponnnn.....................tumpang lalu..tumpang lalu...lori nak lalu bawak cite baru ni....hujung minggu lepas aku busy giler dalam busy-busy aku tu aku wat macam la...busy kerja sempat juga berhibur....itulah hasilnya bila kita pandai menguruskan masa kita sendiri dalam satu masa dapat buat macam--macam perkara....adventure wow perjalanan aku...ye la korang bayangkan dari kolej aku ulang-alik petaling jaya demi menjalankan tanggungjawab aku dalam asiment aku.....cuma aku terlalai seketika apabila terpaksa memonteg satu kelas sebenarnye boleh dielakkan tapi memandangkan memang aku yang gatal...huhuhu...kire halal la....ok sambung citer balik...ari kamis aku ada interview dengan pegawai yayasan ijabah...rumah perlindungan hiv tu...jadinya aku pun balik la pj pada hari rabu tu untuk ambik kereta a.ipar aku untuk memudahkan perjalanan aku...sebab aku kalau boleh tak nak burn kelas tutorial pg tu ada dua....hari rabu amek kete ari rabu tu jugak blik kolej blik..pastu khamis tu wat keje dengan pelbagai onak dan duri nya...cewaahhh....sehari suntuk tak tukar baju gile ah penat dia tuhan je yang tahu....tapi alhamdulillah aku rasa sangat berbaloi....tapi untuk group asiment aku tu aku tak tau la.....tapi ku tak pikir semua tu...yang penting segala usaha aku2 rasa berjaya...lagipun memang patut la kalau aku jer yang merasakan kepuasannya sebab aku jer kot yang memahami erti "kerja" dalam grouping aku....then settled kerja aku layan la kawan2 aku kat umah tapi aku mintak maap la tak dapat nak layan sangat tak pe wat je macam rumah sendri...yela masing-masing pun dah penat masa tu aku tak nak la kacau diorg lagipun esoknya dah nak blik kolej blik diorgkat rumah aku pun boleh semalam je jadinye aku tak pat nak bwak berjalan la.....dan pada masa yang sama aku telah merancang satu perjalanan bersama roomate aku tuk berpicnic di telok gong dekat je dengan kolej aku tapi kitorag sewa chalet yang murah2 bg bebas sikit time nak kua tu kalau tak nak jalan pun sush terkejar-kejar al-maklum still dduk di asrama penuh lagi kot....jadi di sini aku melakarkan kenagan aku bersama mereka walaupun tak semua dapat join..yang ade ni pun alhamdulillah dah...

                                      
                                        
            ni aku dengan zafiera kitorag dah tak ade kerja apabila kebosanan ambik la gambar dengan muka sememeh aku penat kot tu kul 6.30 baru sampai dari k.l tp tak pe demi budak2 ni aku tak rse pun penat bdan dah syiok sgt kan....ngheeee

                                        
time ni pukul 7.30 pagi dah siap2 duk tepi laut....nak wat pe agk2??....mestilah terjun...aku dah kemaruk nau nak terjun laut aku pun terjun...tapi mse ni lek dlu ambik feel sebelum terjun (sebenarnya tunggu air surut dalam sangat takut nak masuk dalam air)...huhu

                                                      
ha...tengok...tengok....siap berpegang tangan cek kondisi air dalam ke tak dalam......agak2 line clear terus kebabushhhh!!!>.....uiii syokkknyeee aku suke men pantai.....


lepas belah pagi mandi laut....kitorang teruskan aktiviti pergi kedataran pahlawan melaka dan juga mahkota parade yela sebelah2 jerk....aku pun tak tau lah bila lagi dapat nak pergi sini sem ni last dah nak berjalan ke melaka.....bila dah sampai m.p ni...aku mestilah jumpe my oppa.....itu dia oppa gu jun pyo aku...rinduuuu...kihkih kesiannye aku ni..haha dah dia je la yang sudi jadi teman aku...:p...hakahak
                                                      

                                        
temapt pertama kitorang serang pagi tu.....tadaaaa.....bowling laaaa.......huhu ni pun aku gian nak main.....sebelum men posing dulu..lagi tengah merasakan kecunan.....huhuhu

                                      
 hekelen minah tudung hitam tu dia ingat dia kehik ahaknye...hahaha.....bowling tu bowling kitorang jadi suke ati la nak wat apep un....

                                      
tengok bakal....pemain polo...akulah orangnya tapo versi peronda melaka jerk...hihihi......bangga aku dapat nek kuda free abang polis ronda ni memang best.....diorg bagi spesel kat kitorag 4 org je masuk nek kude...rezeki kitorang la tu...alhamdulillah.......gayat wooo nek kuda......tapi syiokk....

                                                
lepas dah puas nek kuda aku dan yang len hanye berjalan kaki dan pergi ke bandar merah......tengok aku dapat main air pancut kat situ ....wahhhh begitu jakun sekaliaku rupa-rupanya...kasihannn...kasihan......

                                                        

men gendang pas singgah semayang.....tanda dah msuk waktu la katakan.....



                                        








Isnin, 14 Februari 2011

JANGAN MENCARI TERLALU SEMPURNA (DR.FADILAH KAMSAH)


Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU... Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang ain Kamu juga yang akan MENYESAL...

Jumaat, 28 Januari 2011

cipta kenangan dak2 uma...


wat terejal..huhu.....jadi super woman jap waktu ni......sepk pinjam tu kene poyo lebeh....





3 dara pingitan menungu nelayan pulang ke pangkuan hahaha....


time ni syok giler pengalamn ahirnye merasa jugak halau ternakan ke kandang....pastu wat julung2 kali nya aku memeluk kambing...huhudia degil tau org tu nak bg ubat lari siann dia...urm sedapnye wat kambing golek khikih...


cam bese la lau dh men kt pantai mesti wat nama ni punye my name tatata...hihi...cover cun tol la time ni...dak temoks...


ni gajah2 berlari.....kembali ke tempat asal....


ini my roomate .........love u allz.....must miss u much3....n very much....


men airr...nak sangtttttttttttt mandi....tp tk leh mse ni tk ckup time...tk pe2 akan dtg aku letak yg time mandi manda punye hahahahaha.....wait n see....



IRSYAD AL-FATWA KE-42: HUKUM ZIARAH KUBUR PADA HARI RAYA

Assalamualikum w.b.t hari ini tanggal puasa hari yang ke 4.....syukur kita masih di panjangkan umur dan dapat berjumpal agi ramadhan dan se...